Artrose en artritis

Artrose is in de westerse geneeskunde een ziektebeeld aan het kraakbeen in de gewrichten, vaak ook ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer kraakbeen verdwijnt in de gewrichten dan door het lichaam geproduceerd kan worden en ook de hoeveelheid vloeistof om het gewricht te smeren, vermindert. Die vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en schokken te absorberen. Door de artrose drogen de gewrichten uit en kunnen de botten over elkaar gaan schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Artritis is het ontstoken raken van gewrichten door artrose of een reumatische aandoening, een verwonding of een bacteriële infectie.

Toenemend probleem

Met name artrose vormt in Nederland een toenemend probleem. Niet alleen doordat we gemiddeld steeds ouder worden, maar  de aandoening komt ook op steeds jongere leeftijd voor. Op dit moment lijden ongeveer 700.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder aan artrose van de grote gewrichten, zoals de heup of knie. Artrose komt daarnaast ook veelvuldig voor in de kleine gewrichten, in handen, schouders en nek.

Klachten

Artrose veroorzaakt pijn en een stijf gevoel bij bewegen, vooral als het gewricht een tijdje niet bewogen heeft, zoals ’s ochtends bij het opstaan. Gewrichten die ernstig zijn aangetast, kunnen een bewegingsbeperking en soms zelfs een standverandering geven. Ook kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor vocht zich ophoopt in het gewricht. Bij artrose van de kleine gewrichten ontstaan dan vaak verdikkingen.

Behandeling met westerse geneeskunde

De gevolgen van slijtage zijn niet terug te draaien. Behandeling van artrose vindt in eerste instantie plaats bij de huisarts. In een eerste fase manifesteert de aandoening zich als een ontstekingsreactie met pijn en warmteontwikkeling in de gewrichten. Hiertegen krijgt de patiënt meestal ontstekingsremmers en eventueel pijnstillers toegediend. Bij ernstige artrose verwijst de huisarts door naar een orthopeed. Is een operatie nodig, dan wordt een orthopedische chirurg ingeschakeld.

Wat kan de Chinese geneeskunde bij artrose betekenen?

Men kijkt op een andere manier naar een aandoening als artrose: er is sprake van een disbalans in het lichaam. Het begrip waarover je in dit verband vaak hoort, is yin-yang. Een relatief concept, want iets is altijd ‘yin’ of ‘yang’ in vergelijking met iets anders. Bij een reumatische aandoening speelt koude (yin) een belangrijke rol, zowel van buitenaf als van binnenuit. Het tekort aan warmte (yang) is in de winter nog groter dan in de zomer. Die disbalans van yin en yang veroorzaakt pijn.

Ook behandeling met Tuina kan artrose niet genezen, maar het kan wel de balans tussen yin en yang herstellen en daarmee klachten die met artrose te maken hebben, verminderen.

Acupunctuur, acupressuur en kruiden

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het stimuleren van de meridianen zinvol is bij de behandeling van pijn en ontstekingen bij artrose. Het blijkt zelfs vaak beter te helpen dan medicatie. Een groot voordeel van acupunctuur en acupressuur is dat er geen nare bijwerkingen zijn. Bovendien komen bij een behandeling ontstekingsremmende stoffen vrij in het lichaam. Ook behandeling met kruiden kan verwarmen, de doorstroming in het lichaam verbeteren en de balans herstellen, zodat klachten verminderen.

Artrose kun je in elk stadium met Tuina en kruidentherapie behandelen. Hoe verder de artrose gevorderd is, hoe moeilijker te behandelen, maar langdurige toediening van kruiden kan in combinatie met behandelingen alsnog verbetering brengen.

× Hoe kan ik je helpen?